Αξιοθέατα Λήμνου

TO ΚΑΣΤΡΟ

Το κάστρο βρίσκεται στη Μύρινα και χτίσθηκε το 12 αιώνα , σήμερα σώζονται τα τείχη του,πύλες και χαλάσματα κτισμάτων . Στο χώρο γύρω απο το κάστρο ζουν ελάφια.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο βρίσκεται στο ρωμέικο γιαλό στη Μύρινα σε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτήριο και λειτουργεί από το 1961. Στο μουσείο μπορείς να δεις αρχαιολογικά ευρήματα από την Πολιόχνη, την Ηφαιστεία και τα Καβείρια.

ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ

 Στα βόρεια του νησιού μεταξύ της παραλίας Γομάτι και του χωριού Κατάλακος μπορείς να δεις τις αμμοθίνες. Είνια μεγάλοι αμμόλοφοι, σε μία έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, το φαινόμενο είναι σπανίο και εξαιρετικής ομορφιάς .

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Στο νησί υπάρχουν ιαματικές πηγές με θερμοκρασία 42-44 βαθμών κελσίου και συνιστώνται για ρευματοπάθειες, αθρίτιδες, οστεοπόρωση. Το νερό των θερμών πηγών πίνεται και βοηθάει για θεραπεία νεφρολιθιάσεων και χολολιθιάσεων. Στη περιοχή σώζονται ευρήματα απο τα παλαιά λουτρά.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΛΗΜΝΟ

Περιοχή

ΠΟΛΙΟΧΝΗ

Αρχαίος οικισμός, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κοντά στο χωριό Καμίνια. Ιδρύθηκε την 4η χιλιετία και την εποχή του χαλκού εξελίχθηκε σε αστικό οικισμό , θεωρείται το αρχαιότερο αστικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πέτρινες κατοικίες, δρόμους, πηγάδια και δημόσια κτίρια.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

Αρχαία μεγάλη πόλη της Λήμνου που κτίστηκε από τους πελασγούς. Βρίσκεται κοντά στο χωρίο Kοντοπούλι . Οι ανασκαφές το 1926-1930 έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Θεά Λήμνο, θέατρο , ανάκτορο, λουτρά, πηγάδια και κατοικίες. Το θέατρο είναι το σημαντικότερο εύρημα και έχει ανακατασκευασθεί και δίνονται το καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις.

ΚΑΒΕΙΡΙΑ

Αρχαίο ιερό στα ΒΑ της Λήμνου, ίσως το αρχαιότερο τελεστήριο της Ελλάδος. Σήμερα σώζονται στο βόρειο πλάτωμα ερείπια του μεγάλου τελεστηρίου της Ελληνιστικής περιόδου και στο νότιο πλάτωμα ενός άλλου μικρότερου τελεστηρίου του 3ου αιώνα μ.χ.

ΣΠΗΛΙΑ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ

Είναι μια σπηλιά κάτω από το ιερό των Καβειρίων που κατά την μυθολογία ο Οδυσέας πηγαίνοντας για την Τροία, άφησε τον Φιλοκτήτη για 12 σχεδόν χρόνια επειδή τον δάγκωσε φίδι.

ΧΟΡΤΑΡΟΛΙΜΝΗ – ΛΙΜΝΗ ΑΛΥΚΗ

Η Χορταρόλιμνη είναι ένα εποχιακό υφάλμυρο έλος, ενώ η αλυκή είναι μια υφάλμυρη λιμνοθάλασσα , βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού κόντα στο χωριό Καλιόπη και αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους , εκεί συναντάς πελεκάνους, φλαμίγκο, καστανόπαπιες, χαλκόκοτες και ερωδιούς.

ΦΑΛΑΚΡΟ

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ατσική δίπλα στη θάλασσα και είναι μια περιοχή με εκπληκτική ομορφία, με τους βράχους να παίζουν με τα χρώματα και τα σχήματα.