Περιοχη

ΠΟΛΙΟΧΝΗ

poliochni greekΑρχαίος οικισμός, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κοντά στο χωριό Καμίνια. Ιδρύθηκε την 4η χιλιετία και την εποχή του χαλκού εξελίχθηκε σε αστικό οικισμό , θεωρείται το αρχαιότερο αστικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πέτρινες κατοικίες, δρόμους, πηγάδια και δημόσια κτίρια.

 

 

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

ifaistiaΑρχαία μεγάλη πόλη της Λήμνου που κτίστηκε από τους πελασγούς. Βρίσκεται κοντά στο χωρίο Kοντοπούλι . Οι ανασκαφές το 1926-1930 έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Θεά Λήμνο, θέατρο , ανάκτορο, λουτρά, πηγάδια και κατοικίες. Το θέατρο είναι το σημαντικότερο εύρημα και έχει ανακατασκευασθεί και δίνονται το καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις.

 

ΚΑΒΕΙΡΙΑ

kaviriaΑρχαίο ιερό στα ΒΑ της Λήμνου, ίσως το αρχαιότερο τελεστήριο της Ελλάδος. Σήμερα σώζονται στο βόρειο πλάτωμα ερείπια του μεγάλου τελεστηρίου της Ελληνιστικής περιόδου και στο νότιο πλάτωμα ενός άλλου μικρότερου τελεστηρίου του 3ου αιώνα μ.χ.

 

 

 

ΣΠΗΛΙΑ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ

spilia filoktitiΕίναι μια σπηλιά κάτω από το ιερό των Καβειρίων που κατά την μυθολογία ο Οδυσέας πηγαίνοντας για την Τροία, άφησε τον Φιλοκτήτη για 12 σχεδόν χρόνια επειδή τον δάγκωσε φίδι.

 

 

 

ΧΟΡΤΑΡΟΛΙΜΝΗ – ΛΙΜΝΗ ΑΛΥΚΗ

alyki lemnosΗ Χορταρόλιμνη είναι ένα εποχιακό υφάλμυρο έλος, ενώ η αλυκή είναι μια υφάλμυρη λιμνοθάλασσα , βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού κόντα στο χωριό Καλιόπη και αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους , εκεί συναντάς πελεκάνους, φλαμίγκο, καστανόπαπιες, χαλκόκοτες και ερωδιούς.

 

 

ΦΑΛΑΚΡΟ

IMG 0699Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ατσική δίπλα στη θάλασσα και είναι  μια περιοχή με εκπληκτική ομορφία, με τους βράχους να  παίζουν με τα χρώματα και τα σχήματα .

 

 

 

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΝΖΑΚ

Στο χωριό Μούδρος βρίσκεται το κοιμητήριο του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδων που μετείχαν στον Α' παγκόσμιο πόλεμο στην εκστρατεία της καλλίπολης το 1915. Η 25η Απριλιου έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης και στις δύο χώρες και γίνονται κάθε χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις.